Ikke noe annet europeisk land har hatt like mange dødsfall per million innbygger som Sverige, viser tall fra Our World in Data, melder nyhetsbyrået Reuters.
Selv om dødstallene i vårt naboland er dalende, registrerte landet mellom 12. og 19. mai i gjennomsnitt 6,25 coronarelaterte dødsfall per million innbyggere per dag.
Etter Sverige kommer Storbritannia, som registrerte 5,75 dødsfall per million innbyggere i den samme sjudagersperioden.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere forklart Sveriges relativt høye dødstall med at dødsfall knyttet til coronaviruset måles på ulike måter rundt omkring i verden. Det betyr at situasjonen i Sverige kan virke verre enn hva den er sammenlignet med andre land.
– Vi har veldig bra oversikt sammenlignet med stort sett alle andre land, sa Tegnell til nyhetsbyrået TT i april.
Mange land registrerer for eksempel bare dødsfall som skjer på sykehus, ikke de som skjer på sykehjem og i private hjem.
Sveriges strategi under coronautbruddet, som i stor grad består av anbefalinger og frivillige tiltak, har møtt kritikk, men har også blitt løftet fram som en framtidig modell for andre land av Verdens helseorganisasjon.
Tidligere har coronatestene i Sverige vært forbeholdt pasienter som blir lagt inn på sykehus, samt helsepersonell og personer i risikogrupper. Nylig ble det besluttet at testingen skal trappes kraftig opp.
Tirsdag opplyste helseminister Lena Hallengren at også personer med milde symptomer og de som arbeider i samfunnskritiske sektorer, skal få mulighet til å teste seg.
– Vi kan ikke ha en situasjon der folk blir hjemme ved det minste symptom når de ikke behøver være hjemme, sier Hallengren.
Målet er å teste 100.000 personer i uka, men logistikken har skapt problemer, og i forrige uke måtte myndighetene nøye seg med en tredel av dette.
Epidemien har til nå resultert i 3.743 coronarelaterte dødsfall i Sverige, hvorav 45 ble registrert i døgnet mellom mandag og tirsdag.
Situasjonen på landets sykehus omtales som anstrengt, men stabil.
– Det er viktig å huske at en stabilisering ikke innebærer at helsevesenet ikke er belastet, sier kriseberedskapssjef Taha Alexandersson i Socialstyrelsen.
Hun understreker at det er femte dag på rad at Sverige har under 400 intensivpasienter på landets sykehus.