Den nye rapporten på 966 sider er den mest omfattende hittil. Rapporten ble offentliggjort av etterretningskomiteen i Senatet, med republikansk flertall, tirsdag. De har brukt tre år på å granske hvordan den amerikanske valgkampen ble påvirket av russerne i 2016.
Over 200 vitner er intervjuet, og mange hundre tusen dokumenter er lest.
Etterretningskomiteen fant en omfattende kontakt mellom Trump-kampanjen og russiske myndigheter.
«Russiske myndigheter har vært involvert på en aggressiv og mangesidig måte for å påvirke, eller for å ha prøvd å påvirke, resultatet av presidentvalget i 2016», heter det i rapporten.
De russiske myndighetenes mål var å skade Clintons presidentvalgkamp og hjelpe Trump med å vinne sin, heter det.
Svært omfattende
Rapporten er den mest omfattende hittil om russisk valgpåvirkning med sine 966 sider. I 2019 la eks-FBI-direktør Robert Mueller frem sin rapport, mens Representantens hus kom med en annen i 2018.
Mueller-rapporten ble av Trump kalt «en bløff».
Etterretningskomiteen består av medlemmer av Senatet med republikaneren Marco Rubio fra Florida i spissen. Men i likhet med de andre rapportene, konkluderer den ikke med at Trump-kampanjen var en aktiv medsammensvoren med russerne, melder The New York Times.
«Russlands president Vladimir Putin ga ordren om å hacke datamaskinen og kontoene tilknyttet Demokratene, og lekke informasjon som var ødeleggende for Hillary Clinton og hennes presidentkampanje», står det i rapporten.
Da e-postene ble lekket av WikiLeaks, prøvde Trump-kampanjen å «maksimere påvirkningen av lekkasjen». De lagde egne strategier for dette, skriver komiteen.
«En heksejakt»
Trump og hans støttespillere har på sin side har prøvd å diskreditere arbeidet med rapporten, som de har kalt en «heksejakt» uten grunnlag i virkeligheten, ifølge avisen The New York Times.
Det hvite hus har forsøkt å stikke kjepper i hjulene for etterforskningen.
Ifølge den nye rapporten prøvde de ansatte å instruere vitner for å påvirke komiteens granskinger.
Valgkampsjef med kodeord
I den 966 sider lange rapporten blir spesielt Trumps valgkampsjef Paul Manafort satt i et dårlig lys. Forholdet hans til den russiske etterretningsoffiseren Konstantin Kilimnik blir kritisert.
De to skal ha brukt en kryptert meldings-applikasjon og ha sendt kodeord til hverandre.
De kunne be hverandre om å se på «teposen» eller den «oppdaterte reiseplanen», melder Los Angeles Times.
Komiteen har «mottatt informasjon som foreslår at Kilimnik kanskje har hatt relasjoner» til hackingen.
Valgkampsjef Manafort delte meningsmålinger med russeren under valgkampen i 2016, og dette skal være «noe bevis» for at russeren var i kontakt med hackerne av Demokratenes server.
Varslet ny russisk innblanding
Også i år har USAs etterretningstjeneste rapportert om at Russland prøver å påvirke 2020-valget.
På lørdag retvitret Donald Trump en russisk svertemelding om sin motkandidat Joe Biden, ifølge CNN. Tweeten inneholdt lydfiler fra 2016 mellom Biden og den daværende presidenten i Ukraina Petro Poroshenko, som allerede er stemplet som russisk propaganda mot Biden av amerikansk etterretning.
Trump har på sin side saksøkt CNN for å ha ærekrenket ham og falskt formidlet at Trump ba Russland om hjelp til valgkampen i 2020.
I en kommende bok hevder også presidentens eksadvokat Michael Cohen at Trump samarbeidet med russerne for å vinne 2016-valget. Trump ønsket å komme nærmere Putin og «hans klikk av korrupte milliardær-oligarker», mener advokaten.
Det konkluderes også med at Trump-kampanjen har hatt kontakt med den russiske etterretningen.
(Kilde: CNN/ VG)