De skal ha med seg medisinsk utstyr som tilsvarer 40 paller, og kan håndtere opptil 100 pasienter i døgnet.
Medisinsk leder er Johnny Aslaksen, som til daglig jobber ved Sivilforsvaret i Hordaland. Tidligere i år var han, med flere andre i teamet, i Nord-Italia for å hjelpe landet under coronakrisen.
Les også: Det norske teamets feltnotater fra Italia.
Teamet er EU-sertifisert og er et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Helsedirektoratet.
– Vi har gode faglige forutsetninger og er godt trent, sier medisinsk leder Aslaksen under et pressemøte mandag.
Han opplyser at teamet ble mobilisert fredag og har brukt helgen på å trene på smittevern, sikkehertsplanlegging og forebyggende tiltak.
Teamet skal være i Hellas i inntil fire uker.
– Hva har dere forberedt dere på?
– Vi vet ikke helt hva som møter oss. Vi vet at det er en vanskelig situasjon, sier Bjarte Askeland, senior medical advisor ved Haukeland sykehus.
Han understreker at greske myndigheter gjør sitt ytterste for å få på plass en ny leir til flyktningene som nå har mistet hjemmet sitt.
Askeland forteller at de er usikre på om covid-19 vil være hovedproblemet.
– Er dere bekymret for urolighetene der nå?
– Vertsnasjonen Hellas forsikrer vår trygghet og trygg ferdsel, men vi har ikke alltid mulighet til å påvirke omgivelsene, sier medisinsk leder Aslaksen.
Han understreker at de føler seg sikre på at alt blir gjort for at vi skal være trygge der nede.
– Vi drar ut på særvilkår, vi jobber så lenge jobben trengs. Så hviler vi når vi kommer hjem, sier han.
Unntakstilstand
Omtrent 13.000 migranter og asylsøkere har hatt tilhold i Morialeiren på den greske øya Lesbos, etter at Europa stengte grensene mot landet. I forrige uke ble det avdekket coronavirus i leieren. Litt senere brøt det ut voldsomme branner i leieren, som nå ligger i ruiner.
Tusenvis av migranter har søkt tilflukt i blant annet i grøftekanter.
Greske myndigheter hadde fra før erklært fire måneders unntakstilstand på øya, etter økende konflikt mellom asylsøkere og resten av innbyggerne.
I forrige uke besluttet den norske regjeringen å sende ned et team for å bidra etter brannen i Morialeiren, dagen etter at de mottok en anmodning fra greske myndigheter om bistand dagen før.
Teamet er det samme som ble brukt i Nord-Italia i vår, og under ebolautbruddet i Kongo i fjor. De har stor kunnskap i å bistå i krisesituasjoner, og er alltid i beredskap. De 25 kommer fra sykehus over hele landet.
I første omgang er det norske teamet bedt om å bistå i to uker.
Det øverste ansvaret for katastrofeinnsatslaget ligger hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Hvor mye det vil koste å sende teamet, er foreløpig uklart.
Som et svar på den kaotiske situasjonen på øya har greske myndigheter satt inn opprørspolitiet fra det greske fastlandet, for å hindre migrantene i å dra inn til byen Mytilene. Dette skjer etter at lokale innbyggere og myndigheter har gjort opprør mot gjenreisingen av Moria-leiren.
Samtidig har greske myndigheter tatt i bruk helikoptre for å frakte det som trengs for å gjenreise leiren. På en annen del av øya er det rekvirert et skip som skal huse 1000 migranter. Enn så lenge er det ikke i drift.
Norge har besluttet å hente 50 ut barn fra Moria. Fra flere hold er det kritikk mot beslutningen. Mange mener antallet asylsøkere er altfor lavt.
– Hvorfor vurderer ikke Norge flere enn 50?
– Vi har sagt at vi skal hente 50, det skal vi gjennomføre så raskt det lar seg gjøre. Så har vi sagt at vi skal hente 3000 flyktninger totalt. Vi vet at det er millioner av mennesker på lflukt og det er en forferdelig situasjon over middelhvaet.
– Når bestemmer dere hvem fra Moria som skal få komme til Norge?
– Regjeringen har sagt at vi skal hente syriske barnefamilier. Vi vet at det er flere der som ikke har rett på oppholdstillatelse, derfor henter vi dem med størst beskyttelsesbehov som sannsynligvis vil få oppholdstillatelse i Norge.
Ropstad opplyser at det er for tidlig å si når de vil ha mulighet til å hente ut de 50 flyktningene fra Mora.
Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk er an av dem som har tatt til orde for at Norge må ta imot flere enn 50 flyktninger fra Hellas.
(Kilde: VG)