Tidligere har det Danmark kun åpnet for at man som turist kan overnatte utenfor København når man reiser til Danmark. I tillegg må man ha booket seks netter overnatting før innreise til landet. Dette er et krav fra danske myndigheter.
Nå sier imidlertid justisministeren på et pressetreff at det er lov å overnatte i København. Det forutsetter fortsatt at man ved innreise har booket minst seks netter overnatting før man reiser til Danmark, skriver danske DR.
Regjeringen har endret syn etter press fra partiene Venstre og Radikale Venstre, melder danske TV2.
– Det gir ikke mening hvis vi sier til turistene at de gjerne må komme til Danmark, men bare ikke til hovedstaden. De kan være der om dagen, men må overnatte et annet sted, sa Tommy Ahlers i danske Venstre tidligere fredag.
Det er også lov å bo hos venner og kjente i Danmark , dersom det dokumenteres skriftlig, for eksempel ved mailkorrespondanse der navn og adresse på den man skal bo hos kommer tydelig fram.
Fredag har regjeringen også åpnet for reiser til flere nordiske land fra og med 15. juni uten å måtte gå i karantene. Det gjelder overalt med unntak av så å si hele Sverige. Her er kan man kun reise til Gotland uten å måtte være i karantene ved hjemkomst.
Fra 15. juni kan personer fra områder med lav smitterisiko i Norden og besteforeldre og barn som bor i EØS-land komme på besøk i Norge.
I tillegg kan familie fra tredjeland komme dersom de planlegger å bo her.
Disse personene får fra mandag av komme til Norge:
EØS-borgere som har familie i opp- eller nedadgående linje. Det betyr at for eksempel besteforeldre i Sverige eller voksne barn bosatt i Storbritannia nå kan reise på besøk til familie i Norge. De må fortsatt i karantene ved innreise.
Alle som har fått oppholdstillatelse på grunnlag av familieinnvandring kan reise til Norge, uavhengig av om familiemedlemmet i Norge er norsk statsborger, EØS-borger eller kommer fra land utenfor EØS. Det betyr for eksempel at om du er forlovet med noen fra USA eller Filippinene, og dere nå planlegger å bosette dere i Norge, vil de kunne reise hit.
Alle som kommer fra regioner i Norden med «tilstrekkelig lav smitterisiko» kan reise til Norge.
Av EØS-landene er det Polen, Bulgaria og Sverige som har hatt sin verste smitteuke nå nylig.
Regjeringen åpner altså for folk som «kommer fra regioner i Norden med tilstrekkelig lav smitterisiko». Det er imidlertid uklart om det betyr at folk fra enkelte län i Sverige stenges ute.
I Sverige er to län betydelig hardere rammet enn resten. 45 prosent av de svenske coronadødsfallene har nemlig skjedd i Stockholm og 13 prosent av dem i Västra Götaland, som ligger ved norskegrensen.
– Hvor mange mennesker omfattes av lettelsene som nå gjøres?
– Det vet vi ikke, det er veldig vanskelig å beregne, sier justisministeren.
– FHI har sagt at å åpne for reiser mellom land med lik kontroll på smitten som Norge vil være ganske trygt. Men med disse lettelsene, har man egentlig kontroll på hvem som kommer?
– Ja, vi mener det. Vi blir heller anklaget for å åpne for sakte enn for fort. Vi gjør hele tiden vurderinger og følger situasjonen, sier hun. Ministeren viser til at de ikke har sett endringer i smittesituasjonen etter at det ble åpnet for eksempelvis arbeidsinnvandring fra EØS eller for sesongarbeidere fra tredjeland.
Hun sier at mange «smertefullt har måttet bidra» til at vi nå kan åpne grensene litt mer – i form av alle som har opplevd ensomhet, sykdom, arbeidsledighet eller andre ting som følge av coronapandemien og tiltakenes konsekvenser i Norge.
– Vi er opptatt av at når vi nå åpner ikke mister kontrollen. Jobben som er gjort må ikke være bortkastet. Derfor får dette uheldige sideeffekter. Det må vi bare erkjenne. Vi må høste erfaringer av det. Men vi ville gjort akkurat det samme igjen, slår justisministeren fast.
– Du sier dere ville gjort det samme igjen med regelverket – men kaller samtidig denne konsekvensen for utilsiktet. Har regelverket vært uheldig?
– Jeg ville håndtert det på samme måte igjen. Ja, det får noen utilsiktede konsekvenser, men noe annet ville vært uhåndterlig. Vi kan ikke bygge opp et stort byråkrati – det er mennesker som står på grensen og skal praktisere reglene. De må kunne praktisere reglene. Det er mange gode grunner til at folk vil ha «sine» til Norge, men i en kritisk situasjon ville det vært vanskelig.
Vurderer «nærstående europeiske land» 25. juli
EU-kommisjonen anbefalte torsdag Schengen-statene – blant dem Norge – å oppheve grensekontrollen mellom landene fra mandag 15. juni. Vurderinger av innreise utover lettelsene som allerede er gjort vil vurderes senere, sier Mæland:
– Vi vet det er en stor iver i EU både for å åpne grenser internt og i Schengen. Vi følger med på dette, men holder vår plan, om å én åpne Norden, to åpne EØS og tre åpne for tredjeland. 25. juli skal vi vurdere nærstående europeiske land.
Prioritering for hvem som etter hvert får komme til Norge har vært og vil fortsatt skje i følgende rekkefølge, forklarer hun: De som skal arbeide, familiemedlemmer og til slutt fritidsreisende.
Mange nordmenn har ønsket en åpning mot Sverige for å kunne dra på egen hytte eller feriere i nabolandet. Men smittespredningen i Sverige har gitt vanskeligheter for slike fritidsreiser.
Men i Sverige er det kun Gotland som regnes som en region med «akseptabelt smittepress».
– Smittesituasjonen i Sverige er dessverre slik at det kun er Gotland man kan reise til. Jeg er klar over at dette for noen er en stor skuffelse, at ikke hele Sverige åpnes, sier statsminister Erna Solberg på fredagens pressekonferanse.
Sverige har registrert 49.684 smittetilfeller fredag ettermiddag. Det er nesten ti ganger så mange som Danmark.
Det betyr at karanteneregler og innreiserestriksjoner beholdes for store deler av Sverige – og reiser til andre områder enn Gotland frarådes.
Statsministeren sier at regioner som i dag åpnes for reise kan bli lukket senere, dersom smittesituasjonen endres i den aktuelle regionen. Og regioner som nå er lukket, kan bli åpnet for reise.
Selv om det nå gjøres et unntak for de nordiske landene, er regjeringens overordnede råd om reiser til alle land: Det frarådes å legge ut på reiser som ikke er strengt nødvendige.
Restriksjonene for hvilke regioner som er åpne for reise, er basert på objektive kriterier. Disse kriteriene er like for alle regioner, ifølge Solberg.
Vi må planlegge for at reisebegrensninger kan vare over tid. Det kan komme nye smitteutbrudd på ulike steder før det finnes en vaksine, sier Solberg.
Videre opplyste hun at karantene kan bli gjeninnført på kort varsel dersom smittesituasjonen endrer seg under den tiden man befinner seg i utlandet. Det betyr at man kan risikere å havne i karantene etter en utenlandsreise – selv om reglene ikke var slik da man reiste ut av Norge.
Norge åpnet 29. mai opp for feriereiser til Danmark fra 15. juni. På fredagens pressekonferanse ble det opplyst at det er egne restriksjoner for København-området.
– Folk fra de nordiske landene kan reise til Norge uten innreiserestriksjoner eller karantene med de samme unntakene for regioner med høy smitte. Hver enkelt må altså sjekke hvilke regler som gjelder i det landet de vil reise til. Det er ikke sånn at norske myndigheter kan gi deg informasjon om alt dette, sier Solberg.
Under pressekonferansen opplyste Solberg at det er mulig å kjøre gjennom Sverige dersom man skal reise til Danmark.
– Men da kan man ikke stoppe eller overnatte på veien, sier Solberg. Hun understreker at dersom man stopper skal det være «korte opphold».
(Kilder: VG/ TV2)