Dagligvarekjedene er i dag skjermet for konkurranse fra kiosker og bensinstasjoner på hele omsetningen av øl. Det tjener ikke forbrukerne, mener Konkurransetilsynet.
– Å la kiosker og bensinstasjoner selge øl vil øke konkurransepresset ytterligere, og det er bra for kundene. Da må dagligvarebutikkene skjerpe seg og gi et bedre tilbud, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.
Stadig likere utvalg
Sørgard viser til den ferske stortingsmeldingen om konkurransen i dagligvarebransjen. Der påpekes det at såkalt «bransjeglidning» utfordrer konkurransepolitikken.
– Det handler om at utvalget av produkter hos dagligvarekjedene og bensinstasjoner og kiosker overlapper mer og mer, sier Sørgard.
Mens dagligvarebutikkene har begynt å selge «mat i farten»-produkter, har bensinstasjonene stadig mer dagligvarer.
Samtidig kan en dagligvarebutikk i dag sette opp en bensinpumpe, mens en bensinstasjon ikke kan selge øl.
Sørgard mener ølsalg vil kunne øke bensinstasjonenes relevans i en tid da bensinsalget går ned.
Bransjeorganisasjonen Virke Servicehandel uttalte nylig at det bør være opp til kommunene å bestemme om det skal være ølsalg eller ikke på bensinstasjonene.
– Det er stor variasjon på bensinstasjonene rundt om i landet. En bensinstasjon på E18 er noe helt annet enn en i distriktet, sier leder Iman Winkelman i Virke servicehandel til Aftenposten/E24.
Han sier Virke Servicehandel ikke nødvendigvis ønsker at alle bensinstasjoner skal selge øl.
– Vi forventer at en del kommuner vil si nei til søknadene, og det er helt legitimt, sier Winkelman.
Men han mener det er feil at dagligvarekjeder kan søke om statlig støtte til å utvikle sine varetilbud når bensinstasjoner ikke kan gjøre det samme.
– Ut fra et nærings- og distriktsperspektiv er det uheldig at staten ikke tillater konkurranse på like vilkår.
– Og åpne for at bensinstasjoner skal kunne selge øl, vil øke antall utsalgssteder betraktelig. Med det vil også alkoholens tilgjengelighet øke, sier generalsekretær Pernille Huseby i Actis, Rusfeltets samarbeidsorganisasjon.
Hun påpeker at alkoholomsetning reguleres i alkoholloven, som har som formål å begrense og redusere skader som følge av alkoholbruk.
– Da er det ikke et mål å ha billig alkohol tilgjengelig på flest mulig utsalgssteder, sier Huseby.