I mars ble den kinesiske legen Ai Fen, sjef for akuttavdelingen ved sykehuset Wuhan Central Hospital, intervjuet av det kinesiske magasinet Renwu.
Da fortalte hun at hun ble refset etter hun i desember varslet kollegaer og overordnede om et Sars-liknende virus hos pasienter, skriver The Guardian.
Intervjuet med Ai ble publisert, men fjernet raskt fra sosiale medier i Kina. Likevel har flere sikret skjermdumper av intervjuet før det ble slettet.
– Hadde jeg visst hva som ville skjedd hadde jeg ikke brydd meg om reprimanden jeg fikk. Jeg ville ha snakket om det til alle, overalt, skal legen ha sagt i intervjuet, skriver The Guardian.
– Nå er hun borte
Denne uka melder det TV-sendte nyhetsmagasinet «60 minutes Australia» at den kinesiske legen fra Wuhan skal være forsvunnet.
– For to uker siden gikk sjefen for akuttavdelingen på Wuhan Central Hospital ut i offentligheten og kritiserte myndighetene for å ha stoppet henne og kollegaene hennes fra å advare verden. Nå er hun borte, og ingen vet hvor hun er, skriver de på Twitter, sammen med en snutt fra episoden om Ai.
I følge New York Post skal hun etter at hun forsvant, ha lagt ut oppdateringer på sosiale medier, nærmere bestemt på Weibo, en mye brukt sosial medietjeneste i Kina.
– Noen kritikere av kinesiske myndigheters håndtering av covid-19 er blitt satt i husarrest, fått munnkurv og blitt avskåret fra internett og de fleste andre former for kommunikasjon, sier Kina og Japan-ekspert Paul Midford ved NTNU til Dagbladet.
I andre tilfeller kan de bli arrestert for å forstyrre sosial orden eller, mer alvorlig, for åpenlyst utfordrende kommunistpartiets styre.
– I saken om Dr. Ai Fen er det foreløpig ikke klart for meg om hun har forsvunnet i forlenget varetekt fra politiet og vil bli siktet for en forbrytelse seinere, eller om hun har fått munnkurv, sier Midford.
Flere har forsvunnet
The Business Insider har tidligere skrevet om at flere leger og journalister i Kina som har varslet om viruset eller kritisert myndighetenes håndtering, har blitt sensurert, arrestert og overvåket. Noen skal også ha forsvunnet.
Ifølge magasinet er tre journalister savnet. Én av dem er journalist Chen Qiushi som i starten av februar forsvant etter at hans videorapportering om coronaviruset i Wuhan gikk viralt. Ifølge CNN skal familien ha delt en video på Twitter hvor moren hans forteller at sønnen er borte.
Like etter skal de ha fått beskjed fra politiet om at sønnen var plassert i tvangskarantene, men de fikk ikke vite hvor eller hvor lenge. Siden har det ikke vært kjent at noen har hørt fra journalisten.
30. desember i fjor postet den 34 år gamle legen Li Wenliang et urovekkende varsel på den kinesiske meldingsappen WeChat, om et Sars-liknende virus. Li ble straffet av politiet for å ha «spredt rykter» da han advarte venner og medstudenter. 7. februar i år døde han selv av viruset, etter å ha blitt smittet av en pasient.
Noen dager etter Lis død gikk den kinesiske jusprofessoren Xu Zhangrun hardt ut mot president Xi Jinping og det kommunistiske partiet for måten de hadde håndtert virusutbruddet. Essayet ble raskt fjernet fra Internett, og Xu ble plassert i husarrest og fjernet fra alle sosiale medier, skriver The Guardian.
– Bare toppen isfjellet
– Vi ser bare toppen av isfjellet. Antall overgrep fra myndighetenes side er langt større enn det vi kan forstå. Jeg har hørt om historiene til de som nevnes her. Når myndighetene går så hardt til verks mot et lite antall modige mennesker som har turt å si ifra, er det for å skremme alle andre kinesere fra å gjøre det samme, sier tidligere utenriksreporter, forfatter og Kina-kjenner Torbjørn Færøvik til Dagbladet.
– I Kina er myndighetene svært opptatt av å formidle et best mulig bilde av landet. Oppdager de så mye som en liten gnist som kan antenne en brann, vil de gjøre alt de kan for å slokke den. I disse nevnte tilfellene innebærer det flere former for administrativ forvaring.
– Hva slags sanksjoner kan forventes?
– Såkalte «svarte fengsler» som offisielt ikke eksisterer, er en mulighet og en måte å bare forsvinne på. En annen type straff er overvåking i nabolaget med en fotlenke eller app som røper dine bevegelser til enhver tid.
Det praktiseres en sterk sensur i landet, og selv enkeltpersoner er gjenstand for den.
– Det vi ser er at tilsynelatende ubetydelige mennesker som kommer med en annen fortelling enn det myndighetene vil at skal bli formidlet, blir slått ned på.
– Hvordan kan de som kritiserer myndighetene bare forsvinne slik?
– Myndighetene praktiserer forskjellige sanksjonsmuligheter. De kan stille dem for retten, men det tar tid. I tilfeller som dette, snakker vi om det som kalles administrativ forvaring, det vil si at tilfellene ikke er en sak for rettsvesenet, men for politiet. Det betyr at de kan få opptil tre års straff uten dom.
Får skylda
En fersk studie, hvor en ekspert fra Wuhans eget senter for sykdomskontroll og begrensing er blant forfatterne, har vist at en offensiv handling ei uke tidligere, kunne begrenset smittetilfellene i Wuhan med så mye som to tredjedeler.
En annen fersk studie anslår at dersom Kina hadde gått inn for å kontrollere spredningen tre uker tidligere, kunne 95 prosent av smittetilfellene i landet vært unngått.
De lokale myndighetene har også fått skylda av sentralt hold i Kina, blant annet for å ha sensurert de lokale legene i Wuhan-regionen som forsøkte å varsle fra om tilfellene.
Kina-kjenner Torbjørn Færøvik, sier til Dagbladet at selv om tidlig varsling kunne reddet en hel verden fra den pandemien vi nå ser, anser kinesiske myndigheter det som mindre verdt enn historien om seg selv og landet.
– Hensynet til kommunistpartiet går foran alt. Det kan virke som om hensynet til folks helse betyr mindre og kommer i andre rekke, forteller han.
(Kilde: Dagbladet)