Fastelavensboller:
Tid: 2, 35 min
Porsjoner: 8
100 g smør
25 g gjær
2,5 dl melk
1 egg
1,5 dl pulverisert sukker
2 ts salt
0,5 ts bakepulver
1 ts kardemomme, malt
8 dl hvetemel
Til pensling:
1 egg
Fylling
200 g mandelmasse
3,5 ss krem
Topping
3 dl krem
melis
Slik gjør du det:
Begynn med bollene. Smelt smøret i en liten kjele og hell på melken. Varm til melken er fingervarm, ikke over 37 grader.
Knus gjæren eller hell den tørre gjæren i en stor bolle eller deigbolle hvis du vil bruke en bakemaskin eller husholdningsmaskin.
Hell litt av smørmelken over gjæren og bland til gjæren er oppløst.
Ta smørmelken og tilsett egg, pulverisert sukker, salt, natron og kardemomme. Forsikre deg om at alt er blandet ordentlig.
Rør sammen og elt inn hvetemelet, men spar litt til bakingen. Deigen skal være jevn og feste sammen. Legg et håndkle over bollen og la det gjære i en time.
Ta deigen og del den i 8 like store biter, eller færre hvis du vil lage flere. Form hvert stykke til en rund bolle. Legg bollene på et ark bakepapir og flat dem ut litt. Legg et håndkle over og la det gjære i en time. Pensle bollene med egg. Stekes i ovnen, 200 grader i cirka 10 minutter, eller til bollene har fått en fin farge. La bollene avkjøles på grillen.
Når bollene avkjøles, lag fyllet. Riv mandelpastaen i et rivjern og bland inn kremen. Rør til den er jevn.
Pisk kremen til et ganske hardt skum.
Når bollene er avkjølt, er det på tide å sette dem sammen. Skjær av toppene på bollene og skjær ut noen av innmaten i bunndelene. Fordel fyllingen i hulrommene. Legg på kremfløten, eller bruk alkohol for å få den til å se profesjonell ut. Sett på lokket og sikt litt melis over.
Tips! Vil du lage en forskjellig fastelavensbolle? Kanskje med en variasjon av sjokolade? Bland inn 1 ts kakao i kremen før du pisker den. Og / eller tilsett 2 ss kakao når du blander inn hvetemelet i deigen.