Et stortingsflertall på 89 mot 80 representanter stemte for å tilby assistert befruktning til enslige.
Dette var punktet i pakken om endringer i bioteknologiloven det knyttet seg størst spenning til etter at tre Fremskrittsparti-representanter varslet at de her ville stemme med regjeringen, skriver NTB.
KrF, med støtte fra Venstre, Høyre og Senterpartiet, har argumentert for at det innebærer en sårbar situasjon for barn som vokser opp med bare én forelder.
Tilhengerne har blant annet vist til at svært mange norske kvinner reiser til klinikker i utlandet for å få assistert befruktning og at samfunnet har endret seg på dette området.
Eggdonasjon
Et flertall på Stortinget stemte også for at eggdonasjon skal tillates i Norge.
Eggdonasjon er prosessen der en kvinne donerer en eller flere eggceller til forskning, eller til befruktning, slik at en annen kvinne kan bli gravid ved hjelp av kunstig befruktning. Et egg donert til en annen kvinne vil vanligvis bli befruktet i et laboratorium og så satt inn i den andre kvinnens livmor. I noen tilfeller fryses det ubefruktede egget og lagres for senere bruk.
KrF har kjempet mot endringen, og fikk støtte av regjeringspartnerne Høyre og Venstre – selv om flere av representantene i debatten ga uttrykk for at det er en endring de i realiteten støtter.
Argumentet om likestilling har vært viktig for tilhengerne av forslaget om å åpne opp for eggdonasjon.
Sæddonasjon har vært tillatt i 90 år, mens Norge hittil har hatt et forbud mot å donere egg. Norge har vært i særstilling i Europa, siden det er tillatt i alle EU-land, med unntak av Tyskland, skriver NTB.
Tidligere i år gikk også Bioteknologirådet inn for at Norge bør tillate eggdonasjon på linje med sæddonasjon.
Også tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.
Dermed tapte KrF fire av de fire viktigste avstemningene om ny bioteknologilov. Endringene i bioteknologiloven er historiske. Dette er den største endringen noengang gjort i denne loven.
De sentrale endringene som Arbeiderpartiet, Frp og SV var enige om på forhånder:
– Å gjøre eggdonasjon lovlig
– Assistert befruktning for enslige kvinner
– Tilbud om tidlig ultralyd for alle kvinner (i første trimester)
– NIPT-test og tidlig blodprøve skal være tillatt for alle gravide kvinner
Eggdonasjon
Eggdonasjon går ut på at par som ønsker barn kan få egg donert av en annen kvinne. I dag er dette forbudt, kun sæddonasjon er lov. Et egg som er donert vil vanligvis bli befruktet i et laboratorium og så satt inn i den andre kvinnens livmor.
Enslige får fortsatt ikke bruke egg fra en annen kvinne.
Assistert befruktning til enslige
I dag tilbys kvinner som er gift eller har samboer å få hjelp til å bli gravide. Med den nye endringen vil også enslige kvinner få hjelp til å bli gravide.
Tidlig ultralyd
Endringene går ut på at tidlig ultralyd skal gjøres tilgjengelig for alle kvinner og en såkalt NIPT-test, som gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil allerede i uke ni av svangerskapet.
NIPT-test
Endringene som stemmes over tirsdag innebærer at en NIPT-test tilbys kvinner med medisinsk indikasjon, i tillegg til å tillate testen for alle kvinner, men da med full egenbetaling.
I dag får kvinner som har en større risiko for å føde et barn med kromosomfeil, tilbud om fosterdiagnostikk. Hvis de ønsker dette, tas det ultralyd og blodprøve av kvinnen. Om testen viser at det er store sjanser for at fosteret har kromosomfeil, blir det tatt en morkake- eller fostervannsprøve for å få et sikkert svar. Morkake- eller fostervannsprøve kan føre til spontanabort.
Loven er derfor allerede endret, slik at disse kvinnene kan ta en NIPT-test. Da vil det også bli tatt en blodprøve av kvinnen, men denne prøven skiller ut fosterets DNA fra kvinnens blod. Blodprøven NIPT gir et sikrere svar og minsker det antall morkake- eller fostervannsprøver som trengs å tas.
NIPT-testen kan vise om fosteret har Patau syndrom, Edwards syndrom eller Downs syndrom men den viser ikke hvilken av dem det gjelder. Om en spesifikk diagnose skal stilles må det tas en morkake- eller fostervannsprøve.