21. mars ble all alkoholservering forbudt i Oslo kommune. Nå, over en måned seinere, skal kranene åpne igjen «tidlig i mai».
– Rent økonomisk så orker jeg ikke å tenke på det. Det har vært kjempetøft. Jeg har full forståelse for at vi må åpne samfunnet i et rolig tempo, men jeg kjenner veldig på uvissheten, sier Karl-Henning Svendsen, daglig leder i Noho Trøbbelskyter.
Selskapet driver flere av Oslos største utesteder, deriblant Kulturhuset, Prindsen Hage, Elsker og Oslo Camping.
Her er flere tusen liter med alkohol helt ut. Alkoholen blir destruert, men selskapet får tilbake alkoholavgiften.
– Jeg har sagt at vi må lukke april-bøkene. 2020 blir ikke et godt år, sier Svendsen.
– Hvor viktig er det å få åpnet alkoholserveringa?
– Alkoholsalget varier, men det ligger på rundt 75 prosent av omsetninga. Det er en del av kosen for folk.
– Er det aktuelt å sette opp prisene?
– Vi har hatt diskusjonen blant flere restauranteiere. Mange har tapt mye, men det har også mannen i gata som er permittert. Vi ønsker ikke å øke prisene og tenker heller langsiktig. Men noen kommer til å gjøre det, sier han.
Svendsen sier at selskapet kommer til å overleve krisen, men er avhengig av at det åpnes snart.