FHI kunne allerede i forrige uke melde om en stor økning i hvor mange som er blitt smittet i utlandet, etter at det 10. juli ble åpnet for flere utenlandsreiser. Faktisk så de en tredobling fra uke 28 til 29. Men hele 21 av de 22 som ble smittet i utlandet i uke 28 ble smittet i «røde» land.
Siden har to utbrudd i Moss kommet fra reisende til «grønne» land. To menn fra Trondheim og én person fra Drammen er smittet etter en reise til «grønne» Danmark.
Slik har det økt: Andelen som har blitt smittet med coronaviruset i utlandet (i motsetning til i Norge) var ifølge FHI 11 prosent i uke 28. Oppdaterte tall viser at det steg til 44 prosent i uke 29 – og så til 51 prosent i uke 30.
– Ser dere med bekymring på at flere oppgir å ha blitt smittet i grønt land?
– Det er viktig å være klar over at også reiser til grønne land kan bety at man utsetter seg for større risiko for smitte enn ved å være i Norge, svarer FHI-overlege Siri Helene Hauge.
Dette er de gjeldende reiserådene:
Merk: Belgia blir trolig farget «rødt» i løpet av uken – og også Tsjekkia ligger nå over FHIs smittekrav.
– Smittesituasjonen i mange grønne land er betydelig høyere enn Norge. Bekymringen er naturligvis at Norge vil kunne få lokale smitteutbrudd som følge av import av smitte fra utlandet, og dette er en situasjon vi følger svært nøye med på, sier Hauge i FHI.
Men likevel: FHI understreker at tallene fortsatt er små og at de fleste som er blitt smittet i utlandet, ble smittet i «røde» land.
– Det er fremdeles små tall på antall smittede fra utlandet, og det ser fremdeles ut til at størstedelen av smitten kommer fra røde land, skriver FHI-overlege Siri Helene Hauge.
(Kilde: VG)