6,6 millioner søkte om ledighetstrygd i USA forrige uke, skriver E24. Dette bygger på tall fra US Department of Labor. Msn.com skriver at med dette er det samlede tallet på nye arbeidsløse kommet opp i 14 millioner totalt. Bank of America har en prognose som sier at tallet vil gå opp til 20 millioner i løpet av kort tid.
Det er som om bunnen har falt ut av arbeidsmarkedet. Det som nå skjer i USA savner sidestykke. Selv ‘krakket’ i 1929 blekner. Det var koronoaepidemien som utløste krakket, men det har vært varslet et ‘krakk’ i 2020 i hvert fall siden 2018 da finansbanken JP Morgan Chase varslet om det. Det samme gjorde flere andre.
”Arbeidere og bedrifter står overfor katastrofe, både i utviklede og utviklende økonomier. Vi må bevege oss raskt, bestemt og sammen. De riktige og presserende tiltakene kan gjøre forskjellen mellom overlevelse og kollaps,” sier ILOs generaldirektør Guy Ryder.
Fire av fem mennesker i verden vil bli negativt påvirket av denne krisen, mener Ryder. I India regner man med at denne økonomiske krisen vil føre til at minst 400 millioner mennesker vil bli fattigere.
Finanskrisen i 2008 førte til en massiv overføring av verdier fra de fattigere delene av samfunnet til den finansielle elitem de 0,01%. Det samme vil opplagt skje denne gangen. Denne krisen har avdekket de grunnlegende svakhetene ved den globaliserte kapitalistiske økonomien. Gjeldsbobla er mange ganger større enn den var da, og både USA og Europa har i mellomtida hatt en svak vekst, og den har i liten grad betydd nye industri og nye næringer. Særlig Europa er ille ute.
Under den store depresjonen i 1933 var arbeidsløsheten i USA på hele 24,9 prosent ifølge Bureau of Labor Statistics. James Bullard, som er president i Federal Reserve Bank of St. Louis sa nylig til Bloomberg at arbeidsløsheten i USA kan komme til å nå opp i 30 prosent i annet kvartal 2020. Finansbanken Morgan Stanley ser for seg et fall i BNP i dette kvartalet på 30,1 prosent. Fra før har Goldman Sachs varslet et fall på opp mot 34 prosent.
For arbeiderklassen ser det ut til at det kan bli det største tilbakeslaget siden 1930-tallet. Det pågår en rå klassekamp, og foreløpig er arbeiderklassen svært dårlig forberedt til å føre den kampen.